Je kent het wel: een kind gaat iets te wild van de glijbaan of struikelt op straat. Een kind valt vaak. Soms lopen kinderen zo een blauwverkleuring van de huid op. Kunnen we dit eigenlijk wel voorkomen? En wat kun je als volwassene voor een kind doen?
Kinderen leren met vallen en opstaan. Het begint al bij het leren lopen. Voordat een kind kan lopen, valt het vaak. Maar geloof het of niet, het vallen heeft ook een functie. Een kind leert namelijk ook van het vallen. Het vallen leert het kind om zichzelf op te vangen. Hier heeft hij of zij later profijt van.
Daarom is het ook goed om een baby of dreumes zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan, bij het leren lopen. Laat hem maar zelf ontdekken hoe het moet. Je kunt kinderen natuurlijk wel een veilige omgeving bieden om te leren lopen. Dit zodat je kind niet op een scherpe tafelpunt terecht komt wanneer het valt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld speciale beschermende tafelhoekjes (een soort stootkussentjes) aanschaffen.
Uiteraard is vallen van hoogte wél gevaarlijk. Je begrijpt dat een kind beter niet van de commode of uit zijn ledikant kan vallen, bijvoorbeeld.
Als een kind wat ouder wordt en naar school gaat dan zul je merken dat ze steeds vrijer worden met klimmen en klauteren. In de speeltuin of op het schoolplein komen ze klimrekken tegen, rekstokken en schommels. En het ene kind klimt makkelijker dan het andere. De een is misschien wat voorzichtiger, maar de ander neemt meer risico's. Wat kinderen bijna allemaal doen, is elkaar nadoen. Ze leren van elkaar. Ook hierbij kan er natuurlijk weleens een ongelukje gebeuren.
Kortom: dat een kind weleens valt of zich stoot, daar ontkomen we niet aan. Het enige wat je kunt doen is een veilige omgeving bieden. Het leren klimmen en klauteren, risico's inschatten en zichzelf opvangen hoort namelijk ook bij de lichamelijke ontwikkeling. Het is belangrijk voor een kind. Maar wat doen we dan op het moment dat een kind valt of zich stoot?
Koelen kan helpen om de gevolgen van de val te verminderen. Het vernauwt de bloedvaten. Doe dit wel zo snel mogelijk na de val of stoot, want dan heeft het nog het meeste zin.
Koelen gaat het beste met een cold pack. Maar het kan ook prima met wat ijsblokjes in een plastic zakje wat je met een theedoek omwikkelt. Let op dat je de huid niet bevriest.
Bij blauwe plekken Meer info
Lees voor gebruik de verpakking. Het product is onbeperkt houdbaar en na opening blijft de crème 12 maanden houdbaar.
Je mag deze crème twee- tot driemaal daags op de huid aanbrengen. Smeer een dun laagje en masseer het lichtjes in.
A.Vogel Arnica crème mag uitsluitend gebruikt worden op een intacte huid, dus niet op wondjes. Deze crème is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar.
Niet gebruiken bij bekende overgevoeligheid voor Arnica montana of een van de andere componenten. Uitsluitend voor uitwendig gebruik.
KAG-nr.: 11-0121-5961
Laatste wijziging op deze pagina: 09-10-2024